Kvalitná brankárska výstroj je nevyhnutnosťou pre dobrého brankára

Pozícia brankár v ľadovom hokeji zohráva veľmi dôležitú úlohu. V minulosti sa brankári neodlišovali od ostatných hráčov na ľade, funkciu brankára zvykol plniť hráč, ktorý bol najbližšie pri bránke. Až začiatkom 20. storočia sa začali meniť pravidlá v hre hokeja a hra sa začala zrýchľovať. To si vyžiadalo nielen zmenu brankárskeho štýlu, ale aj s tým súvisiacu nutnosť používania brankárskej výstroje. Správna a kvalitná brankárska výstroj chráni brankárovi telo, najmä jeho citlivé časti. Je masívna a rozmerná, tvoria ju výstuže, ktoré chránia hlavu, krk, hrudník, nohy.

brankář

Ako vybrať správnu brankársku výstroj

Len vhodne zvolená brankárska výstroj bude spĺňať účel, pre ktorý sa používa. V zásade nesmie byť veľká, aby v nej brankár nebol pomalý a ťažkopádny, ale ani tesná. Mala by sadnúť tak, aby brankára neobmedzovala v pohybe. Pozostáva z týchto hlavných častí: brankárska maska, vesta, vyrážačka, lapačka, betóny, chrániče nôh, krku, lakťov. Súčasťou brankárskej výstroje sú aj špeciálne brankárske korčule, ktoré musia byť schváleného tvaru, aby mali dobrú stabilitu a brankárska hokejka, ktorá sa svojimi parametrami odlišuje od obyčajnej hokejky.

Maska na tvár– je nesmierne dôležitá, chráni tvár a celú hlavu pred tvrdými strelami puku. Brankári na rozdiel od hráčov musia používať celotvárovú masku, ktorá má takú konštrukciu, aby cez jej otvory neprenikla hokejka ani puk. Hráči musia používať prilby alebo ochranné štíty. Pri výbere treba poznať údaj o obvode hlavy, aby sa dala vybrať správna veľkosť podľa tabuľky. Masku je potrebné utiahnuť na hlave tak, aby nedochádzalo k jej pohybu, ale zároveň aby netlačila.

Brankárska vesta– zabezpečuje kompletnú ochranu hornej časti tela, teda brucha, hrudníka, ramien a chrbta. Tiež by mala byť správne určená veľkosť, aby neprekážala pri hre. Pri kúpe vesty je dôležité poznať obvod hrudníka. Niektoré modely viest majú nastaviteľnú dĺžku chráničov ramien.

lední hokej

Brankárske betóny – ochraňujú nohy gólmana, ale pomáhajú tiež odrážať strely. Sú vyrábané z patentovaných materiálov a na nohy sa pripínajú pomocou remienkov. Dole sú obopnuté okolo korčule a končia hore približne v polovici stehna. Ich miery sú závislé od veľkosti brankára, vyrábajú sa detské, juniorské a seniorské betóny. Maximálne rozmery sú stanovené podľa pravidiel hokeja.

Správny výber brankárskej výstroje výrazne ovplyvní prácu brankára. V internetovom obchode www. hokejovekorcule.sk nájdete široký sortiment hokejovej výstroje svetových a overených značiek. Samozrejmosťou je odborné poradenstvo pre každého zákazníka.