Zrnková káva nielen ako ranný životabudič

Bez rannej kávy si dokáže svoj život predstaviť len málokto. Nie nadarmo sa o nej hovorí jedno príslovie – káva vonia ako čerstvo pomleté nebo. Viacero ľudí si dokonca počas dňa dopraje šálok kávy viacero. Niet sa čomu čudovať – dokáže výborne nakopnúť, jej chuť vyčaruje každému úsmev na tvári a v mnohých prípadoch tiež dokáže zaplniť žalúdok. Zrnková káva však nie je len to, čo nás nakopne, ale je tiež prospešná aj pre naše zdravie a celkové fungovanie nášho organizmu.

káva

Prínosy zrnkovej kávy pre ľudský organizmus

Zrnková káva sa považuje za najkvalitnejšiu odrodu kávy. Existuje viacero druhov zrnkovej kávy, ktoré si vďaka mlynčeku či špeciálnemu stroju na kávu dokážeme premeniť na kvalitnú mletú kávu. Človek teda s určitou presnosťou vie, čo sa skrýva na dne jeho pohára. Zrnková káva má prínosy špeciálne pre zdravie človeka. Pozitívne tiež vplýva aj na celkovú výkonnosť ľudského organizmu. Je prínosom najmä vtedy, keď sa človek snaží zhodiť nejaké kilo. Dokáže tiež nabudiť k športovému výkonu a ovplyvňuje tiež pozitívne aj koncentráciu ľudského mozgu. Najmä študenti a tí, ktorí potrebujú pracovať dlhšie do noci oceňujú účinky kávy. Káva má pozitívny účinok aj na psychiku človeka. Je dokázané, že vďaka pravidelnému užívaniu kávy sa v ľudskom organizme začínajú tvoriť látky, ktoré neskôr v človeku vzbudia pocit šťastia a šíria tiež dobrú náladu. Jedná sa konkrétne o dopamín, noradrenalín a serotonín. Káva pozitívne vplýva aj na ľudské srdce. Pod vplyvom kofeínu dochádza k uvoľňovaniu niektorých dôležitých látok (kortizolu a adrenalínu) do krvi. Vďaka týmto látkam dochádza k podpore srdca – zvyšuje sa tep a činnosť srdca. Je tiež vedecky potvrdené, že káva napomáha k lepšej pamäti. Aj keď sa hovorí, že káva kazí celkový výzor zubov, má na ne, naopak, pozitívny vplyv. Blahodárne pôsobí na zubný kaz. Dôležité však je piť kávu bez cukru.

kávová zrnka

Vďaka nesprávnej konzumácii kávu si ju množstvo ľudí nedokáže vychutnať

Mnoho ľudí sa káve vyhýba kvôli tomu, že im býva po nej ťažko. Je to však spôsobené jej nesprávnou konzumáciou. Aby káva dodala nášmu telu všetko potrebné a mala naň pozitívne účinky, je dôležité piť kávu takzvane bez ničoho. Kávu sa neodporúča kombinovať ani s mliekom, ani s cukrom. Tieto prídavné zložky znižujú tak účinky kávy, ako aj jej vplyv na zdravie človeka. Aj keď sa veľa ľudí sťažuje na to, že im samostatná káva nechutí, je to skôr pre to, že to nikdy nevyskúšali. Ak si teda chcete vychutnať šálku kvalitnej kávy so všetkým, čo so sebou prináša, kúpte si kávu naozaj kvalitnú a snažte sa vyhnúť jej kombinácii s cukrom a mliekom. Navštívte stránku www.segafredo-zanetti.sk, kde nájdete kvalitnú zrnkovú kávu.